Historien om Martin

Kære læser. I denne blog vil jeg gerne dele Martins (red.) historie med dig. Martin er min ekskæreste og nære ven, og han er et af de mennesker, der har betydet allermest for mig igennem de senere år af mit liv. Grunden til, at jeg vil fortælle om ham her er, at han er vokset op under kår, der gør, at man fra en professionel synsvinkel ville kategorisere ham som et omsorgssvigtet barn. Der har været problemer med misbrug i hjemmet, der har manglet mad – og der har været al for megen uforudsigelighed i kontakten til hans psykisk syge mor. Men der har også været kærlighed og varme – og i dag har han og tvillingebroren Mikkel (red.) stadig en god kontakt til deres forældre. Her er Martins historie – god læselyst 🙂

Barndommen
I starten af 80’erne møder Jens (red.) og Mette (red.) hinanden. Begge har de haft en relativt almindelig opvækst – og nu er de unge og har mod på livet. De to bliver forelskede og beslutter sig for at flytte sammen og blive gift. Mette bliver gravid og føder tvillingerne Martin og Mikkel. Desværre går det hurtigt skævt for den lille familie. Jens er afhængig af stoffer, og Mette har det skidt psykisk. Hun er i perioder indlagt på psykiatrisk afdeling, og Martin og Mikkel kommer på spædbørnehjem, da de kun er nogle måneder gamle.

Efter et stykke tid, får Jens og Mette lov at få deres børn hjem igen. Det bliver imidlertid ved at gå skidt – og på et tidspunkt bliver parret skilt. Martin og Mikkel bor mest hos deres far, for moren får det værre og værre og ryger ind og ud af psykiatrisk afdeling. Når de to brødre er hos deres mor, bliver hun engang imellem underlig, og så stikker de af, hjem til deres far. Hjemme hos far er basen, men det sker også, at børnene oplever ham meget påvirket – og der er altid beskidt i den lille lejlighed i Sydhavnen (red.). Det er sjældent, at man får børstet tænder, og nogle gange er der ikke mad nok. Imidlertid er der kærlighed og varme i hjemmet. Martin fortæller, at hans forældre altid har været varme, gerne har villet høre, hvad han og broren mente om hvad som helst, de måtte interessere sig for – og at han aldrig har været i tvivl om, at de elskede ham og syntes, han var god nok. Ydermere har familien en stor hjælp i morens barndomsveninde Bodil, der bliver en slags aflastningsmor for drengene. Hun tager dem med på museum, laver mad med dem – og opdrager dem “ud i livet”.

Børnehjem
En dag kommer der en fra kommunen og henter tvillingerne. De skal på børnehjem, for det er blevet vurderet, at forældrene ikke kan tilbyde de rammer, børn har brug for. Drengene – og forældrene – er meget kede af det, men beslutningen er truffet. De to kommer på børnehjem, og over de næste par år ser de kun deres forældre, når de engang imellem kommer på besøg. I dag husker Martin en tid med hård pædagogik, savn af forældrene og vennerne, samt episoder, hvor alt for små børn havde seksuel omgang med hinanden – uden at nogle voksne holdt øje med, hvad der foregik. Martin holdt ud, fordi han havde sin bror.

Mens tvillingerne er på børnehjem, kæmper deres far en brav kamp for at få dem hjem igen. Han bliver clean, rydder op i hjemmet, skriver frem og tilbage med kommunen – og en dag lykkes det. Drengene kommer hjem. De er lykkelige. Efterfølgende finder deres far på, at de skal banke på døren efter en bestemt kode, så han altid kan høre, om det er dem, der kommer hjem fra skole – og ikke en fra fx kommunen, der kommer for at se ham efter i sømmene.

Herefter går der nogle år, hvor drengene bor hos deres far. De færdiggør folkeskolen, starter først på HG og så på Handelsgymnasiet, som de begge fuldfører. Mens de går på handelsgymnasiet sover de ofte hos deres farmor. Der er ikke bad i lejligheden hjemme hos far, og hos farmor kan de også få et godt måltid mad. Dette er noget, de to drenge sætter særligt pris på – et godt måltid mad.

Mønsterbrud
Efter at de to brødre er blevet studenter, flytter Mikkel hjemmefra. Han har fundet en kæreste, han flytter sammen med. Martin er nu alene med sin far, og det er en på én gang vanskelig og særlig periode i Martins liv, hvor de to går hinanden på nerverne, når faren har røget for meget hash og Martin er frustreret og træt af ham – men hvor de to også har en helt særlig oplevelse sammen, hvor de køber en lille motorbåd og sejler hele vejen til Amsterdam sammen.

Martin vil gerne flytte hjemmefra. Han er frustreret over, at han ikke har forældre, der kan støtte ham psykisk eller økonomisk i forhold til at finde en bolig. Han prøver alt muligt – og endelig får han et værelse på Øresundskollegiet (red.). Det er også der, han bor, da jeg møder ham. Martin begynder først på pædagogstudiet, men skifter senere til lærerseminariet. Han fortæller mig, at han læser til lærer, fordi en ven har sagt til ham, at han garanteret vil blive en god lærer. Og så vil han gerne gøre en forskel for unge i vanskeligheder. Martin begynder også til kampsport, og her bliver han efterhånden også træner for børneholdet.

Da jeg møder Martin for første gang er han en ung mand med masser af varme, udstråling og selvtillid, som lidt kækt indleder med at fortælle, at han har boet på børnehjem, har en far, der er stofmisbruger og en mor, der er psykisk syg. Og at de er gode mennesker. Wow – tænkte jeg. Den hører man ikke lige hver dag! Nå – men jeg bliver fascineret og må høre mere – og vi bliver kærester. Imens forholdet står på er jeg ofte vidne til, at Martin bliver ringet op af sin mor. Hun ringer flere gange dagligt og siger usammenhængende ting til ham eller er meget ængstelig. Han forsøger hver gang at berolige hende. Andre gange bliver Martin ringet op af morens bosted, fordi de vil høre om han ved, hvor hun er – eller af en taxachauffør, der vil høre, om han kan komme og betale for hendes tur, fordi hun ikke har penge at betale med. Apropos penge – så er det også Martin, der holder styr på sin mors penge. Han har hendes kreditkort, så det ikke skal blive væk for hende, og så hæver han løbende penge til hende. De har den aftale, at han også godt må hæve lidt til sig selv. En fair deal. Vi har mange snakke undervejs – og som man gør det i ethvert forhold, deler vi sorger og glæder. Det er ikke altid let for Martin at have forældre, der kan være så ustabile, men samtidigt er det tydeligt for mig, hvor stor en gensidig kærlighed der er imellem medlemmerne af hans lille familie. En anden ting, jeg erfarer, mens vi er kærester er, hvor stor en betydning god mad har for Martin. Han er vokset op med færdigretter, romkugler og havregryn, og hans far lever i dag primært af flødeis. Vi laver mad sammen, og jeg nyder at give ham en anden oplevelse – af noget, der for mig hænger sammen med “hjem”.

I 2014 bliver Martin færdig som lærer. Jeg er mega stolt af ham – og det samme er hans forældre. Martin fortæller mig med et skævt smil, at hans far praler til “rødderne fra gaden”, som han hænger ud med i løbet af dagen, om at hans sønner ikke er blevet kriminelle, men faktisk har taget gymnasiet – og en uddannelse. Det næste store, der sker i Martins liv er, at han efter længe at have sparet sammen får købt sig en lejlighed. For ham betyder det meget, at han nu har sit eget sted. Det er vigtigt for ham med en base – et sted, hvor ingen kan komme og smide ham ud.

I dag arbejder Martin som skolepædagog på en folkeskole på Nørrebro og desuden som pædagog i en ungdomsklub for unge med indvandrerbaggrund. Det er et hårdt miljø, men han har også meget at give de unge, ikke mindst qua hans egen baggrund som udsat barn. Han har oplevet overfald – men også store smil og udvikling. Derudover har han startet et projekt op, hvor han lægger kampsportsvideoer op på YouTube, blogger og holder foredrag om sine perspektiver på livet.

Afsluttende bemærkninger
Kære læser. Jeg håber, du har været glad for at lære Martin lidt at kende. Hans liv er nok en historie om omsorgssvigt – men også en historie om stor familiekærlighed, omstændighederne til trods. I mit arbejde på Bornholm ser jeg en hel del omsorgssvigt; både fysisk og psykisk. Derudover er omsorgssvigt noget, der fylder meget i medierne, blandt andet repræsenteret ved Lisbeth Zornig Andersen og hendes bog om sit liv som omsorgssvigtet barn – og ved dokumentar-serien “Er du mors lille dreng?”, der følger drengen Jørn, der bor hos forældre, der hverken fysisk eller psykisk er i stand til at tage vare på ham.

Min hensigt med bloggen her var at fortælle en historie om en barndom med omsorgssvigt, hvor alle nuancerne var med. Jeg håber, jeg har ydet familien retfærdighed 🙂

Det bemærkes, at jeg har fået lov at bringe historien og at Martin har læst bloggen igennem, inden jeg lagde den op på hjemmesiden.

Dødsangst

Kære læser. Denne blog handler om dødsangst. Alle ved, at de engang skal dø, men nogen tænker nok mere på det end andre. Jeg er en af dem, der har tænkt og stadig tænker meget over det. Her er min historie – og også lidt om, hvordan jeg i dag forholder mig til at arbejde med mennesker, der har haft døden tæt inde på livet.

De tidlige oplevelser
For nylig skrev jeg en blog om angst. Her fortalte jeg blandt andet, at jeg altid har været bange for at dø – men særligt for kroppens forgængelighed ved sygdom. Nærmere bestemt mener jeg frygten for, hvordan kroppen bliver mere og mere afpillet, og hvordan man måske taber hår og kurver over tid.

I bloggen om angst berettede jeg desuden om, hvordan jeg som meget lille var indlagt mange gange og så meget syge mennesker gå omkring. Det var mens jeg var indlagt på et hospital i Tyskland, og selvom jeg var indlagt på en øjenafdeling havde jeg dagligt min gang i et stort fællesspisningsområde, hvor blandt andre også kræftpatienter gik rundt; afpillede, hulkindede, sammenkrøbne og skaldede. Jeg husker også, at mange af dem var tilkoblet drops – jeg husker slangerne, der udgik fra de tynde arme.

Angsten for cancer
Jeg har altid været meget bange for at fejle noget alvorligt og dø tidligt. Særligt har jeg været bange for at få kræft, og i perioder har jeg faktisk haft det sådan, at jeg var sikker på, jeg ville begå selvmord, hvis jeg fik kræft, fordi jeg simpelthen ikke kunne forestille mig at være i en krop, der var så død-lignende. Jeg husker, at jeg skammede mig over disse tanker, for var det virkelig sådan, at jeg syntes mennesker med kræft var ulækre? Hvad var jeg dog for en? Men nej. Jeg fandt ud af, at jeg sagtens kunne omgås mennesker med kræft, for desværre har vi haft en del med den sygdom i min familie. Nej, det med at få kræft rørte ved noget inde i mig selv. Når jeg tænkte på kræft, så jeg nemlig præcis de billeder for mig, af de tynde mennesker fra det tyske hospital. Kroppe, der lignede en død. Hvordan kunne jeg være i sådan en krop?

Facing my fears
Som 20-årig gik jeg i terapi, fordi jeg på det tidspunkt havde en periode, hvor angsten for at få kræft og dø var alt for stor, og de skræmmende billeder for mit indre blik alt for begrænsende for mig. Jeg havde voldsomme mareridt, hvor et tyndt, skaldet menneske greb ud efter mig og omsluttede mig. Derfor sov jeg i den periode med lyset tændt. I terapien talte vi om, hvordan det gav rigtigt god mening, at jeg var bange for sygdom og død, min historie taget i betragtning. Men vi kom ikke rigtigt videre – jeg følte ikke, jeg fik nogle værktøjer til at håndtere angsten. Det skal siges, at jeg på det tidspunkt var i dyb krise grundet min nyopdagede øjensygdom – så det giver mening, at min grundlæggende dødsangst var særligt stærk da. Måske har hun haft en rigtigt vanskelig opgave, terapeuten.

Jeg fik aldrig genoptaget behandlingen, og da der kom mere ro på ift. øjnene, fortog angsten sig gradvist. Jeg begyndte at kunne sove med lyset slukket, og tankerne om at begå selvmord, hvis jeg fik kræft, forsvandt også. I dag har jeg stadig tidspunkter, hvor jeg bliver skræmt, når det er mørkt – og så må jeg tænde lyset på værelset eller synge i vilden sky, mens jeg løber hjem fra togstationen en sen aften.

For nylig talte jeg med en psykolog, der mente, jeg nok havde en belastningsreaktion. En art PTSD. På en måde giver det god mening for mig – og i så fald burde jeg gå i behandling, hvor jeg lader mig udsætte for de svære, indre billeder jeg har – i et trygt rum. Skal jeg være helt ærlig, så tør jeg ikke 🙂 Men måske gør jeg det en dag.

At udøve terapi om døden – når man selv er bange
Som psykolog er det en del af dét at være professionel, at man kender sig selv rigtig godt. Her tænker jeg særligt på, hvis man har en psykisk sårbarhed, der gør, at man ikke vil kunne forholde sig professionelt i en terapisession; dvs. blive alt for påvirket af situationen. Jeg har overvundet spiseforstyrrelser, og i dag synes jeg, det er en fordel, at jeg har været igennem dette. Jeg er kommet ud på den anden side og kan bruge min personlige erfaring som en styrke i terapisammenhæng. Jeg ved – groft sagt – hvordan man tænker, når man er spiserforstyrret.

På den anden side har jeg altid vidst, at jeg ikke skulle arbejde med langtidssyge eller dødsangste mennesker. Når man selv har været så overvældet af frygten for sygdom og død, og faktisk ikke har fået den behandlet, så er det ikke en opgave, man bør påtage sig. Men! For nylig fik jeg en henvendelse vedr. en ung mand, der for nogle år siden mistede sin bror til kræft. Jeg blev bedt om at tage nogle samtaler med ham, hvor min opgave blev at rumme hans sorg og hjælpe ham videre med livet. Du kan nok regne ud, at jeg havde mine betænkeligheder! Samtidigt tænkte jeg, at det ville blive en stor udfordring, jeg måske kunne lære noget af, så jeg gik i gang.

Jeg har nu haft én samtale med drengen, og tiden gik med, at jeg bad ham genfortælle hele forløbet. Han – som ellers er en lidt fåmælt fyr – snakkede i over en time. Han malede de mest frygtelige billeder, og jeg kunne mærke, hvordan jeg hele tiden sad og skiftede mellem at blive næsten bange – og at have stor medfølelse med ham. Til sidst viste min klient mig et billede af hans bror et par dage før han døde. Jeg havde næsten lyst til at sige, jeg ikke ville se billedet – men selvfølgelig kunne jeg ikke det. Og hvad så jeg? En tynd, skaldet dreng – der smilede. Det var på én gang en ubehagelig oplevelse for mig at se noget, der lignede de skræmmebilleder, jeg nogle gange ser for mit indre blik, og samtidigt forstod jeg, at billedet rummede en helt utrolig kærlighed mellem to brødre. Igen blev jeg både bange og følte omsorg for min klient.

Efter den første samtale havde jeg meget brug for at tale oplevelsen igennem. Jeg ringede til flere venner, mine forældre – og brugte også mine kolleger, simpelthen for at få det bearbejdet og ud af systemet. Det lykkedes nogenlunde. Da jeg lagde mig til at sove om aftenen måtte jeg alligevel lade lyset være tændt. Jeg så den lille drengs ansigt i mørket, og jeg blev opfyldt af frygt og en stor sorg.

Billederne har fortonet sig nogenlunde nu, og jeg har i dag snakket med en psykolog, der udelukkende beskæftiger sig med at behandle mennesker med kræft og deres pårørende. Jeg fortalte hende min egen historie samt min oplevelse i terapien, og hun gav mig faktisk nogle gode redskaber til at komme videre. Jeg fik desuden at vide, at havde jeg igen brug for at snakke, så måtte jeg gerne kontakte hende igen. Dette gør, at jeg nu har mod på og føler mig bedre rustet til at gå videre med terapien.

 

 

 

 

Diagnosen

Kære læser,

Som psykolog i pædagogisk psykologisk rådgivning bliver jeg meget ofte konfronteret med begrebet “diagnoser”. Jeg møder tit forældre, der vil vide, om jeg tror, deres barn har en diagnose – eller lærere, der mistænker, at Martin i 3. klasse har ADHD; eller at Sophie fra 8. har autisme. Desuden er en del af mit arbejde engang imellem også at deltage i møder i psykiatrien – eller at henvise et barn videre til psykiatrisk regi, hvis jeg mistænker, at barnet kunne have brug for lægelig hjælp. I nærværende blog vil jeg forsøge at komme lidt ind på, hvorfor det giver mening at “stemple” og give mennesker diagnoser – og hvor man måske engang imellem skal være varsom. Jeg vil som altid inddrage erfaring fra mit eget liv 🙂

Hvad skal vi med diagnoser?
Man kan spørge sig selv, hvorfor vi overhovedet skal have diagnoser. Når vi diagnosticerer, så putter vi folk i kasser – og hvorfor nu det? Hvorfor kan vi ikke bare konstatere, at alle mennesker er forskellige – og så lade det være ved det? Sociologen Erving Goffmann kan måske hjælpe os lidt på vej i forståelsen af, hvorfor det giver mening at diagnosticere. Han siger, at for at vi kan forstå og holde styr på verden omkring os, så er vi nødt til at dele den ind i kategorier. Vi danner os således lynhurtigt en forestilling om, hvordan en person, vi lige har mødt er (fx på baggrund af fysisk fremtoning) – og vi er ofte hurtige til at gruppere mennesker fra samme kultur som værende i hvert fald relativt ens. Alt dette for, at vi kan genkende og forstå verden omkring os og ikke er nødt til at begynde forfra, hver gang vi møder et nyt menneske. Dét med at putte andre mennesker i kasser er således noget, vi har brug for – og som vi gør helt automatisk hele tiden.

Diagnoser er lægevidenskabens værktøj til at lave et genkendeligt øjebliksbillede, på baggrund af hvilket der er bestemte redskaber at gribe til (fx bestemte former for medicin). Hvor Goffman taler om, at vi har brug for kategorier til at forstå andre mennesker og verden omkring os – så er det i virkeligheden det samme lægerne gør, når de stiller en diagnose. De gør et bestemt, atypisk adfærdsmønster forståeligt ved at kalde det noget. Når vi ved, hvad det er vi snakker om, så kan vi også lettere forstå og handle. Jeg har mødt mange forældre, der oplevede det som en stor lettelse endelig at få deres barn diagnosticeret med enten ADHD eller autisme. Ikke fordi de ønskede at stemple deres barn – men fordi de nu pludselig fik et netværk af andre forældre til et barn med den pågældende diagnose – eller fik en fast læge, de kunne gå til jævnligt.

Derudover udløser diagnoser lettere penge fra systemet, så det kan også være lettere for en familie der er hårdt ramt at få hjælp, hvis et eller flere af medlemmerne har en diagnose. Man kan mene om dette, hvad man vil, men igen handler det nok om, at det er lettere for sagsbehandler at handle, når “alle ved, at det er ADHD, vi taler om”.

Diagnoser, psykologer og læger
Som nævnt indledningsvis, så støder jeg ofte på snak om diagnoser i mit daglige arbejde. På min arbejdsplads er diagnoser noget, vi taler en del om; og selvom samarbejdet mellem min arbejdsplads og børne- og ungdomspsykiatrien for det meste fungerer upåklageligt og til barnets bedste, så kan der engang imellem opstå lidt kurver på tråden. Dette er ikke fordi vi ikke har respekt for hinandens faglighed, men fordi vi ser forskelligt på “genstanden”; dvs. barnet.  Hvor læger stiller diagnoser og udskriver medicin (og har kortere terapeutiske forløb), så har psykologer inden for mit felt typisk en anden mere relationel tilgang til at forstå – og hjælpe – barnet. Man fokuserer typisk på at arbejde med barnet i familien; eller på at forstå barnets vanskeligheder som et produkt af den situation, han eller hun er i. Jeg skal skynde mig at sige, at sige, at jeg bestemt synes, psykiatrisk behandling kan være på sin plads og en nødvendig hjælp – også til børn –  ; jeg har bare lagt mærke til, at læger og psykologer fokuserer forskelligt, når de undersøger et barn. Naturligt nok.

Hvad med den, der får diagnosen?
Erving Goffmann hjalp os med at kaste lys over, hvorfor vi har brug for at putte vores omverden i kasser. Ikke alle kasser er imidlertid lige uproblematiske, og  til forståelsen af dette vil jeg hente et andet af Goffmanns begreber ind, nemlig “stigmatisering”. Et stigma er et “negativt stempel” – en negativ kasse. Et stigma kan for eksempel være et fysisk handicap eller en psykiatrisk diagnose. Til ethvert stigma er knyttet nogle forestillinger – fordomme, om du vil,-  der er bredt accepteret inden for en bestemt kultur. Hvad gør du dig for eksempel af tanker, hvis jeg siger “Han har ADHD” eller “Hun er skizofren”? Sandsynligvis vil du ret hurtigt tænke, at “ham med ADHD er vist en ustyrlig vildbasse” eller at “skizofreni…. er det ikke noget med utilregnelighed og psykoser.. eller.. var det noget med en spaltet personlighed?”.

Vi ved, at det er naturligt og nødvendigt for os at organisere andre mennesker i kasser, men for den, der er såkaldt bærer af et stigma, kan det have meget forskellige konsekvenser.

Jeg har mødt mennesker, for hvem det var en kæmpe lettelse endelig at få stillet en diagnose. At få svaret på, hvorfor de aldrig havde kunnet sidde stille, eller hvorfor de altid har “rod i hovedet”. Pludselig har de, når de har fået stillet ADHD-diagnosen, fundet en ro og et overskud – en forklaring der gør, at de får mere rum til at leve det liv, de gerne vil. Dette ses naturligvis både hos patienter, der får medicin – og patienter, der ikke gør.

Jeg har imidlertid også mødt mennesker, der har oplevet det som en stor krise i deres liv at have fået for eksempel “stemplet” skizofren. Igennem de senere år har det fyldt meget i medierne, at psykiatriske patienter er blevet fejldiagnosticeret, fejlmedicineret – og har følt sig fanget under et forkert stempel. Jeg anerkender, at det nok kan være meget vanskeligt at diagnosticere især børn med mere alvorlige psykiske sygdomme – og heldigvis bliver diagnoser løbende revideret og fjernet, om nødvendigt.

Til dig, der har fået en diagnose – eller er inde på livet af en, der har…
Her til sidst vil jeg sige, at jeg bestemt mener, det giver god mening, at vi opererer med psykiatriske diagnoser i vores sundhedssystem. Det er lettere at tale med hinanden, og derved lettere at samarbejde, hvis vi har en nogenlunde ensartet forståelse af, hvad det er, vi taler om. Således kan mor og sagsbehandler bedre tale om en datter, der har angst, end hvis det blot var beskrevet at “ofte vil hun ikke i skole”. Her bliver det lettere for sagsbehandler at formidle videre, at der er behov for psykologhjælp til den pågældende pige eller familie. Når det er sagt, så er det vigtigt, at vi bliver endnu mere åbne omkring dét at få en diagnose. Psykiatriske diagnoser må ikke være tabubelagte eller behæftet med skam (som det stadig er tilfældet for mange i dag). Da får fordommene lov at leve alt for godt, og mennesker med psykiske vanskeligheder bliver kun yderligere marginaliseret og stigmatiseret.

Husk, hvis du har fået en diagnose, at du stadig er dig. Du har ikke fået en ny personlighed, og det er ikke normen, at psykiske lidelser bliver kroniske. Diagnosen skal opfattes som dét, den er, nemlig et øjebliksbillede, der giver dine nærmeste nogle redskaber til at hjælpe dig videre. Desuden skal du være åben – så kan du selv være med til at bryde med nogle af de fordomme, der gør det svært for mennesker med psykiske sygdomme.

 

 

At skabe kontakt til andre mennesker, når du ikke kan se dem..

Kære læser,

Som du måske husker fra en tidligere blog, så var det – inden jeg fik min nuværende stilling – min plan at skrive en PhD i samarbejde med Københavns Universitet og Institut for Blinde og Svagsynede (IBOS). Formålet med forskningsprojektet skulle være at udvikle et “færdighedstræningsprogram” for stærkt synshandicappede, der skulle hjælpe dem med at skabe kontakt og danne relationer til andre mennesker, dette blandt andet for at få flere mennesker med synshandicap i arbejde. Jeg søgte fonde og fik pengene (hvor var jeg glad!), men på det tidspunkt havde jeg netop sagt ja til stillingen hos PPR, hvor jeg arbejder nu, og jeg ville trods alt hellere have et job, hvor jeg ville få en hverdag blandt kolleger, frem for at sidde tre år, stort set alene på min pind.

Nå! Men emnet er stadig aktuelt, og måske laver jeg PhD’en engang i fremtiden. For nylig blev jeg kontaktet af en læser; en blind mand, der spurgte mig, om jeg ikke ville skrive et blogindlæg om, hvordan man skaber kontakt til andre mennesker, når man har et synshandicap og således har svært ved lige at få øjenkontakt og fx ikke kan se, hvis nogen vinker – eller kigger underligt på én, fordi man har sagt noget forkert. Jeg må naturligvis følge op på sådan en forespørgsel, og det er det, jeg her skal forsøge 🙂

At skabe god kemi med andre mennesker
Som du ved, er jeg psykolog, men derudover har jeg også taget en coachinguddannelse (NLP Practitioner), hvor jeg har fået nogle ret “hands on”-redskaber, der fint supplerer min psykologbaggrund. Noget af dét, vi lærte om på coachingkurserne var, hvordan man kan skabe god kemi med andre mennesker.

Når vi siger, at vi har god kemi med andre, så dækker det ofte over en følelse hos os af, at vi svinger godt med dem. Det kan være svært at definere helt præcist, hvad god kemi er, men her skal jeg alligevel forsøge.

God kemi opstår, når to mennesker signalerer til hinanden, at de respekterer hinandens måde at se verden på, og at jeg er ligesom dig. Hvis du iagttager mennesker, der kender hinanden godt og har det godt sammen, så vil du opdage, at de ofte ligner hinanden i kropssprog og talemåder, når de er sammen. De sidder måske lidt på samme måde eller bruger de samme ord for de samme ting. Venner har ofte en særlig jargon, når de er sammen, og kærestepar sidder ofte synkront over for hinanden, når de taler sammen om dagen, der er gået. Herved signalerer de til  hinanden, at “Jeg er ligesom dig og jeg har respekt for din måde at opleve verden på”.

Når vi ved, at det forholder sig som skrevet ovenfor, så kan vi også udnytte denne viden til at skabe kemi med nye mennesker, vi møder. En meget effektfuld måde at gøre dette på er ved at matche den anden person.

Matching betyder at efterligne uden at karikere. Man kan matche på kropssprog, på ord, på ansigtsmimik, tonefald, gestik osv., for derved at signalere til den person, man gerne vil opnå god kemi med, at man ligner og respekterer vedkommende.

Vi matcher alle sammen helt automatisk de personer, vi har det godt med, og du vil kunne udnytte denne iboende evne i alle livets sammenhænge. Når du skal til jobsamtale, når du ønsker at gøre et godt indtryk på en ønsket partner, når du møder nye samarbejdspartnere, osv.

Det modsatte af matching er mis-matching. Du har sikkert oplevet, når en anden person gør noget, der er meget uhensigtsmæssigt for jeres kemi i en bestemt situation. Det kan være, hvis en anden person kigger ud ad vinduet, mens du forsøger at fortælle vedkommende noget. Det kan være, hvis psykologen tager et opkald eller ofte kigger på sit ur, mens du er til samtale. Det kan være, hvis den person, du taler roligt til tripper for at komme ud ad døren.

Hvis du har fysiske begrænsninger af den ene eller den anden art er det klart, at du må forsøge at matche dér, hvor du kan. Kan du for eksempel ikke se, må du lytte efter andres tonefald, talehastighed eller andet, og forsøge at møde dem dér.

Øvelse:

Prøv at lægge mærke til, hvordan mennesker omkring dig ubevidst matcher hinandens kropssprog, tonefald, sprogbrug osv.

Prøv selv at eksperimentere med matcing: Hvilken effekt har det, hvis du fx med et par sekunders forsinkelse stiller dig på samme måde som den person, du taler med eller bruger nogen af vedkommendes foretrukne vendinger?

Vær opmærksom på ikke at karikere, da matchingen så kan ende med at have modsat (negativ) effekt på kemien.

 At skabe kontakt med en normaltseende, hvis du selv har dårligt syn
Igennem mit liv har jeg – som en person med nedsat syn – engang imellem oplevet, at det har været en udfordring at skabe den indledende kontakt til normaltseende mennesker. Eksempelvis har jeg ikke altid fanget den øjenkontakt, som en person i den anden ende af rummet forsøgte at skabe med mig – eller måske har jeg ikke set, at nogen vinkede til mig på den anden side af gaden. Dette har været frustrerende – for mennesker, der ikke har kendt til mit nedsatte syn har på den måde fået anledning til at tro, at jeg måske ikke gad at reagere på deres ”sociale tegn” til mig.

Ud over mine egne erfaringer, har jeg mødt mange andre med nedsat syn, der engang imellem også har følt sig udfordret, når det gjaldt om at skabe kontakt til og være social med nogen, der ikke havde deres handicap. Når man har nedsat syn, bliver man konfronteret med, HVOR megen kommunikation og kontakt mellem mennesker, der faktisk foregår nonverbalt! Når det er sagt, så husk på, hvad jeg skrev ovenfor: Når du først har et andet menneske på tomandshånd, så kan du nå rigtig langt med matching af stemmeføring, tonefald og andet, der ikke er afhængigt af, hvor meget I begge kan se.

Mortens historie
For et par år siden lavede jeg i den planlagte Phd’s ånd et interview med Morten, der på daværende tidspunkt var studerende på Roskilde UniversitetsCenter. Vi fik en snak om, hvilke erfaringer han som svagsynet havde med at skabe kontakt til normaltseende. Jeg var interesseret i, om han benyttede bestemte “taktikker”, når han skulle skabe og fastholde kontakt til andre uden nedsat syn. Jeg tænker, at uddrag fra interviewet er relevant at bringe her – for der er noget at lære! Morten har et moderat nedsat syn.

Først spurgte jeg Morten, om han oplevede det som svært at komme i kontakt med normaltseende mennesker:

Både og – Jeg har gennem det meste af mit liv primært haft god kontakt og kemi med seende medmennesker, hvilket har været en naturlig tilgang for mig både gennem min opvækst og nu i mit voksenliv. Et sted hvor jeg har oplevet kontaktmæssige udfordringer, har været til fester og i byen, hvor kontakten til andre personer altid har foregået gennem samtale frem for øjenkontakt. På mit studie har jeg oplevet kontaktskabelsen som begge dele, hvor det i min egen optik ikke handler om synet, men derimod om selvværd og selvtillid.

Morten fortæller, at han når han vil tale med en bestemt seende person bruger de andre sanser til at assistere ham i mødet med den anden:

Min taktik beror på anvendelse af aktiv lytte- og taleteknik. Det er min opfattelse, at begrænsningen af mit syn gør mig i stand til at skærpe de auditive evner. Når jeg skal tale med en bestemt person, så lytter jeg til, hvor i rummet vedkommende befinder sig. Dette gøres uanset om jeg kan se vedkommende eller ej.

Venskaber
Når først den indledende kontakt er skabt bliver næste trin i en social relation at bibeholde denne relation. Jeg spørger derfor Morten, om han har nogle normaltseende venner:

Størstedelen af mine venner/sociale relationer har ikke en synsnedsættelse, hvorfor jeg med lethed kan give et eksempel.  Min forlovede og jeg har begge arbejdet frivilligt for Muskelsvindfonden, og mødte hinanden derigennem til en fest kaldet `Eftersluk´. Vi mødte hinanden i en bar, hvor vi begge stod i kø. Jeg fik et lille utilsigtet puf, og derefter endte vi i dialog. Vores samtale omhandlede mangen fællesinteresser, hvilket har været grundstenene i vores snart fem år sammen, som både venner, kærester og nu forlovede. 

Sociale spilleregler
Når vi omgås andre mennesker foregår der meget mere kommunikation mellem mennesker, end den, der går gennem munden. Øjenkontakt, stemmeføring og uskrevne regler spiller en stor rolle i vores samvær med andre mennesker. Sidst i interviewet spørger jeg ind til Mortens erfaring med at afkode disse sociale spilleregler:

Jeg mener at de sociale spilleregler er relativt lette at afkode, og jeg føler mig derfor ikke som stigmatiseret eller normafvigerende. Derimod oplever jeg ofte overraskelse fra normaltseende personer, når jeg fortæller om mit nedsatte syn. Med dette in mente antager jeg at min afkodning, samt min adfærd placerer sig inden for rammen af et normativt accepteret adfærdsmønster. Jeg er selv bevidst om mine synsmæssige begrænsninger, hvorfor jeg ofte gør mine medmennesker opmærksom på disse, således at vi i fælleskab kan løse eventuelle tilknyttede udfordringer.

De afsluttende ord – Hvad kan vi lære her?
Mortens erfaringer vidner om, at åbenhed omkring ens nedsatte syn, samt udnyttelse af de andre sanser, man har (evnen til at orientere sig ved hjælp af hørelsen) kan være en god hjælp, når det handler om at skabe kontakt med normaltseende. Mortens erfaringer ligger fint i forlængelse af, hvad vi indledningsvis lærte om matching.

Det handler altså om, at du dels skal være åben omkring dit handicap og gøre brug af de andre sanser du har. Du skal desuden lytte efter, hvad det er, andre gør – og så læne dig op ad det. Vise dem, at du “respekterer deres måde at være på” ved at gøre brug af matching. Måske skal du øve dig lidt på matchingen – men det er faktisk sjovt at blive sig den bevidst.

Held og lykke 🙂

posAbility – del 2

Velkommen til anden runde af posAbility!

Der er gået to år, hvor jeg har fået en masse erfaring, både personligt og professionelt. Dette håber jeg, man vil kunne læse af bloggen 😉

Hvad angår det professionelle, så startede jeg jo bloggen som arbejdsløs nyuddannet psykolog, der dog havde en hel del erfaring med frivilligt psykologisk arbejde. I dag har jeg næsten opnået min autorisation, hvilket betyder, at jeg har fået en masse bred arbejdserfaring og har modtaget mange vejledningstimer fra psykologer, der er “gamle i gårde”. Jeg føler, jeg har lært rigtigt meget og helt klart er en bedre psykolog nu, end da jeg startede.

Da jeg startede i PPR Bornholm havde jeg ingen idé om, hvordan man laver “praktisk psykologarbejde” med børn. Jeg har mest interesseret mig for og arbejdet med voksne og unge førhen – så det her var virkelig en udfordring. Jeg brugte meget tid på at genopfriske udviklingspsykologien samt at opbygge gradvis erfaring med, hvor meget, man egentlig kan forvente af børn på forskellige alderstrin! Det aner man jo ikke noget om, når man ikke arbejder med det i praksis eller selv har haft børn – jeg gjorde i hvert fald ikke. Det vil jeg så mene, jeg gør nu 🙂 Jeg har opdaget, at jeg faktisk er vild med at arbejde med børn, fordi de er så umiddelbare og sjove – og mange af mine dage er blevet reddet af, at en lille unge har sagt “NEEEEJ – vil du ikke godt komme tilbage i morgen igen?? Du er SÅ sød!”. De kære små. Dog vil jeg tilføje, at jeg nu gradvist har fået mere og mere arbejde, der har med større børn / unge at gøre – og det synes jeg altså også stadig er rigtigt spændende!

Noget af det, jeg synes er vanskeligt ved mit arbejde er ikke at lade mig påvirke for meget af de “sager” (børn), jeg har med at gøre. Der er børn, der lever under kår, så man bliver helt dårlig indeni og får lyst til at tage dem med hjem og låse døren. Her er opgaven for mig at udrede (undersøge børnene), at vejlede skole og forældre samt skrive de papirer, der kan udløse pengebevillinger hos sagsbehandlere til hjælp. Nogle gange er det også diagnoser, der skal til for at et barn kan få hjælp – de udløser bare flere penge. Dette er både godt og skidt – og jeg vil helt sikkert komme tilbage til det med diagnoser i en senere blog.

Selvom det således engang imellem kan være lidt hårdt at arbejde på børneområdet – så er det, der gør det det hele værd, når man kan se, at der faktisk er rigtigt mange professionelle, der sammen “kæmper for børnene” og ofte får gjort en stor forskel. Det er lærerne, pædagogerne, socialrådgiverne, konsulenterne, psykologerne – de kan alle sammen gøre en forskel. Jeg er heldig at arbejde sammen med mange ildsjæle. Og så er det selvfølgelig det allerbedste, når man får lov at følge en sag over længere tid og for eksempel kan se, at der er sket en positiv udvikling hos et barn eller i en familie. Så føler man, at det nytter noget, det man laver 🙂

Sidst vil jeg lige nævne, at jeg også har fået min første private klient ved siden af jobbet. Og HUN er voksen!:) Jeg får altså lov at lave en masse forskelligt, og det trives jeg i.

 

På det personlige plan – ja – så har jeg skullet finde mig til rette i et lille samfund, hvor jeg rykkede til uden at kende nogen. Det har været en af de bedste ting, der er sket i mit liv. Jeg har mødt nogle dejlige mennesker og er blevet taget godt imod på alle måder. Imidlertid har tiden på Bornholm også været præget af savn af mine venner og familie, flere flytninger, ensomhed, for meget tid til tanker – og det har været svært engang imellem. Der har været dage, hvor ensomheden har overvældet mig totalt, og jeg har tænkt, at det da ville komme til at tage 100 år at opbygge et netværk – hvis overhovedet, det kunne lykkes! Heldigvis har min arbejdsplads været lidt af en redningsplanke her; jeg har mødt mennesker, jeg holder meget af i dag og helt sikkert knyttet nogle venskaber. Nu føler jeg faktisk, at jeg lever her. Ikke bare, som jeg tænkte i starten, at jeg var her for at få den første arbejdserfaring. Dét er en dejlig følelse 🙂

Jeg glæder mig til at dele lidt ud af psykologerfaringen fra solskinsøen 😉

 

Angst – det nye sort!

26. april, 2017

Kære læser!

Denne min første blog her i anden ombæring af posAbilitys historie har jeg valgt skal handle om angst. Grunden til dette er for det første, at angst er noget af det, der fylder mest i det arbejde, jeg har som skolepsykolog. For det andet har jeg selv haft angst – jeg har det faktisk stadig i nogen grad. Jeg har således både en professionel og personlig ”aktie” i emnet.

Hvad er angst?
Lad mig først fortælle lidt om, hvad angst er! Evolutionært set giver det god mening, at du bliver bange, når noget livstruende er i nærheden. Det får dig til at reagere og gøre noget, og det er en af grundene til, at mennesket har overlevet. Når vi bliver rigtigt bange, kan vi reagere ved enten at vende os mod vores omverden og forsøge at finde en løsning ved hjælp fra andre, eller vi kan fryse (blive handlingslammede), kæmpe eller flygte. Samtlige disse reaktionsmønstre er helt naturlige responser – og er en vej til overlevelse i den givne, farlige situation.

Når børn er helt små har de svært ved at regulere deres følelser, hvilket betyder, at de let bliver overvældet af udefrakommende oplevelser. Derfor har de brug for stabile, rolige og følelsesmæssigt afstemte voksne til at hjælpe dem med at finde ro og lære, hvad der er farligt, og hvad der ikke er farligt. At man grundlæggende kan have tillid til sin omverden og til andre mennesker. Hvis børn har haft gode nok forældre til at lære dem dette, så kalder man det, at de er ”sikkert tilknyttet”. Hvis børn omvendt har haft forældre, der ikke har formået at skabe den fornødne tryghed og stabilitet i deres tilværelse, så bliver det meget sværere for dem at håndtere de udfordringer og små og store farer, som livet uvægerligt byder på. Når jeg bringer dette om tilknytning ind i bloggen, så er det ikke for at sige, at alle, der har angst, stress eller på anden måde er blevet syge af en belastning udefra har dårlige forældre. Jeg vil med afsnittet blot sige, at nogen af os på grund af vores tidlige erfaringer kan være særligt disponeret i forhold til at udvikle for eksempel angst. Simpelthen fordi, vi ikke har den vigtige, grundlæggende tillid til, at verden omkring os er et sikkert sted, og at andre mennesker er til at regne med.

Når det er sagt, kan angst også komme, hvis du har været udsat for særligt svære oplevelser, der ikke har noget som helst med dine forældre at gøre. Da jeg arbejdede på Livslinien talte jeg med mange mennesker, der led af angst. Mange af dem, jeg talte med, var hjemvendte soldater, hvis liv var fyldt med konstant rædsel og frygtelige flashbacks, hvor de så død og ødelæggelse for sig. Andre var mennesker, der efter lang tids alvorlig sygdom havde udviklet en langvarig frygt for igen at blive syge eller dø. Jeg talte også med flere mennesker – unge som gamle -, der tilsyneladende som et lyn fra en klar himmel var blevet ramt af et angstanfald. Her viste det sig ofte, at de igennem længere tid havde været meget stressede. Når kroppen og sindet er meget presset, så er der ikke så langt til at forsvaret og vores normale, gode strategier mod omverdens ”trusler” kan bryde sammen – og så kan angsten ramme os ”som et lyn fra en klar himmel”.

Min historie
Da jeg var 11 år fik jeg nethindeløsning på mit venstre øje. Det endte med, at jeg måtte opereres mange gange i samme øje i løbet af et års tid, og jeg var endda helt i Tyskland for at blive opereret. Jeg husker især opholdet på det tyske hospital som noget meget skræmmende. Skaldede mennesker koblet til drops og respiratorer gik rundt omkring os på gangene og i kantinen – og for et lille barn, var det hele meget uhyggeligt og overvældende. Jeg husker også, at mine forældre sagde farvel til mig, inden jeg skulle ind på operationsstuen. De måtte ikke følge med, selvom jeg ved, de gerne ville. Jeg var alene, overladt til nogle læger og operationssygeplejersker, hvis sprog jeg ikke forstod. I dag ved jeg, at tidlige hospitalsindlæggelser kan være meget traumatiserende for børn. Det er vigtigt, at børn, når de indlægges, bliver fulgt hele vejen af en tryg voksen – at alt bliver forklaret, at der er god tid, og at de ikke er alene. Jeg har hele mit liv været bange for at være syg; dels for at der skulle ske noget med mine øjne (det synes umiddelbart logisk nok), men også for at blive tynd, skaldet og døende. Altid har jeg set billedet af gamle, uhyggelige lig-agtige mennesker fra den kantine på det tyske hospital. Først senere har jeg forstået, hvor de billeder kom fra.

Min sygdoms- og dødsangst kommer altså et sted fra. Nu, hvor jeg kender mig selv lidt bedre – og også har læst lidt psykologi – så kan jeg tackle den, og det fylder ikke så meget i min hverdag. Dog er jeg stadig bange for mørke, og dét, jeg ser i mørket, er tynde lig, der venter i krogene. Og så skal jeg love for, at jeg fryser, flygter eller kæmper (slår ned i puden eller råber ud i mørket) – og det hjælper. Jeg overlever 🙂 Sidst i dette indlæg vil jeg komme ind på, hvordan man laver moderne angstbehandling. Jeg har ikke direkte arbejdet med min angst for at dø eller se død-lignende mennesker, – men måske, jeg faktisk burde! 🙂

Sidst vil jeg nævne, at jeg efter et længere forløb med spiseforstyrrelse, hvor jeg blev meget svag og syg – og stresset – udviklede dødsangst. Det startede med, at jeg fik et angstanfald, hvor det føltes som om, mit hjerte skulle springe ud ad brystet på mig – og derefter troede jeg hver dag i et halvt år, at hvert sekund kunne være det sidste. Derfor turde jeg ikke være alene, turde ikke dyrke motion – og var ret så ligeglad med det speciale, jeg var ved at skrive. Hvem kan gå op i psykologisk teori, hvis man skal dø? Dette forløb med angst gik i sig selv, da jeg fik bugt med nogle af de mange faktorer, der var stressende for mig i den periode.

Angst – det nye sort!
Da jeg startede som skolepsykolog for nu snart to år siden blev jeg overrasket over, hvor mange henvendelser jeg fik vedrørende børn med angstproblematikker. En skoleleder formulerede det sådan lidt poppet, som at ”angst er det nye sort”. Alle taler om det – alle har haft det eller kender nogen, der har. På min arbejdsplads er det således noget, der fylder meget. Nogle af mine kolleger har grupper for familier, hvis børn har angst – og selv har jeg haft flere individuelle forløb med børn og unge, der lever med en eller anden form for angst. Snart skal jeg holde et oplæg for en forældergruppe, der skal handle om, hvordan de tackler deres teenagere, der har angst – og om et par måneder gælder det et eksamensangstkursus. Som sagt – det fylder meget.

Hensigten med dette blogindlæg var som sagt ikke at gå i dybden med, hvordan man behandler angst, men her til sidst vil jeg helt kort sige, at moderne angstbehandling består af tre komponenter. For det første har klienten brug for en forklaring på, hvad der sker i kroppen, når man bliver bange, samt hvordan disse kropsfornemmelser hænger sammen med de følelser og tanker, man får. For det andet må terapeuten hjælpe klienten til at udfordre de (fejlagtige) tanker, klienter har, der gør vedkommende bange. Her gælder det for eksempel om at finde modbeviser. Er faren for, at du, som ellers er helt rask skal falde død om virkelig reel? Hvor meget tror du på det? Kunne der være alternativer? Det tredje komponent i terapien er det, man kalder ”gradvis eksponering”, det vil sige, at klienten gradvist skal konfronteres med det, han eller hun er bange for. I moderne angstbehandling går man således op i, hvad der vedligeholder angsten; hvad er det for nogle dårlige erfaringer og forkerte overbevisninger du har, der gør, at du bliver ved at være bange? Og så prøver man at samle nye, gode erfaringer, der modbeviser. I tilfældet med børn er det meget vigtigt, at forældrene er en del af arbejdet med angsten. De kan nemlig – helt ubevist – komme til at vedligeholde deres barns angst, fordi de ikke får udfordret barnet på de ting, det er bange for.

Hvis du selv har angst eller kender nogen, der har – så søg hjælp. Angst kan være frygteligt invaliderende for en selv, og faktisk kan angsten også ”lamme” en hel familie, hvis et barn for eksempel ikke kan komme i skole og mor og far må blive hjemme fra deres arbejde. Og der ER virkelig hjælp at hente. Tilbuddene er mange, både til voksne og børn, og behandlingen er for de flestes tilfælde et kortere forløb.

Held og lykke til dig – eller dem, som du kender 🙂

At kaste sig ud på dybt vand – og lære at svømme :-)

Bornholm – og hvad så? :-)
I mandags startede jeg som psykolog i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) på Bornholm. Det er min første lønnede psykologstilling – og desuden inden for at område (skolebørn), hvor jeg endnu ikke har så meget erfaring. Herudover arbejder jeg jo så på – og er flyttet til – Bornholm! J Dét, jeg prøver at sige er, at der virkelig er sket en omvæltning i mit liv. Pludselig er jeg ”rigtig” psykolog med helt nye arbejdsopgaver – og pludselig har jeg en helt ny tilværelse som øboer.

De første dage på øen har budt på alt det, der følger med en flytning, og desuden har jeg fået en masse information og mødt mange nye mennesker; hjemme såvel som på min arbejdsplads. Jeg er blevet taget rigtigt godt imod alle steder, og selvom al begyndelse er svær, gør det det hele lettere, når man bliver mødt med så stor velvilje. Jeg synes, selvom jeg endnu ikke kender så mange, at jeg er faldet godt til.

At gribe boldene i luften
Når man er ansat i PPR, varetager man forskellige opgaver, der har med børn i skoler og børnehaver at gøre. Det betyder, at man tilbringer flere dage om ugen ude på de forskellige institutioner, der er i den kommune, hvor man arbejder. Inden jeg startede i jobbet havde jeg gjort mig mange tanker om, hvordan jeg skulle komme rundt til alle de forskellige steder, når jeg nu ikke har bil. Min arbejdsplads var bekendt med, at jeg ikke kan få kørekort, og derfor havde jeg fået tildelt institutionerne i Rønne (hvor jeg også bor). Dette betyder, at alt i princippet er inden for cykelafstand – og nu har jeg fået en cykel. Det hele fungerer overraskende godt, og indtil videre har jeg ikke haft problemer med at finde rundt nogle steder – hverken til skoler eller PÅ skoler. Dette er virkelig en lettelse J

”Hvorfor har du sådan et mærkeligt øje?”
En anden overvejelse jeg har haft ift. mit syn har været, at jeg jo – som da jeg arbejde på et fritidshjem (se tidligere blog) – i PPR vidste, at jeg ville blive konfronteret med mange nysgerrige børn, der måske ikke altid spørger på den pæneste måde ”hvad det lige er, der er med dine øjne”.

I forgårs var jeg ude på en skole for at lave en observation, og da kom ganske som forventet en masse spørgsmål fra interesserede småbørn. Mange af børnene kiggede meget nysgerrigt, og de modige spurgte ind. Nogen var høflige: ”Hvad er der sket med dit øje?”, andre var mere direkte og lidt grove: ”Hvad er der galt med dig? Dine øjne ser mærkelige ud.. du er lidt skræmmende”. Jeg tog den professionelle maske på og fik fortalt børnene, at jeg havde et ar i mit ene øje, fordi jeg var blevet opereret i øjet, da jeg var omkring deres alder. Jeg fortalte, hvordan ar i øjnene, i modsætning til dem, man kan få på resten af kroppen, er sorte. Jeg endte med at få fremvist en masse ”hvide ar” på børnenes hud – og på den måde fik jeg normaliseret og afmystificeret mine øjne over for dem. De børn, der først fik besked, fik desuden lov at fortælle historien om det mystiske ar videre J Det endte med at blive en god indgangsvinkel til, at de lige lærte mig lidt at kende. Nogle af børnene, der havde spurgt ind på en mindre pæn måde, havde jeg en lille ”hvordan taler vi pænt til hinanden”-snak med – og også dét fungerede rigtig fint.

Trods dét, at jeg havde formået at håndtere børnenes nysgerrighed på en ordentlig måde, så kunne jeg alligevel mærke, kommentarerne om øjnene sad i mig, da jeg kom hjem om eftermiddagen. Jeg ved, jeg kommer til at skulle forklare om mine øjne til børn mange, mange gange i dette job – samt at børn jo for de allerflestes tilfælde intet ondt mener med deres spørgsmål – men uanset hvad, er det aldrig rart at blive kaldt ”skræmmende”, ”grim” eller ”mærkelig”. Jeg skulle kort sagt lige sluge dagens oplevelser. Dagen efter følte jeg mig fint rustet til at gå ud blandt børn og arbejde videre – nu havde jeg fået genopfrisket, hvordan det lige er, jeg bedst håndterer deres nysgerrighed – både i klassesituationen og helt personligt bagefter.

En gave i forklædning
Da jeg i dag kom tilbage i klassen for at foretage endnu en observation, tog ingen af børnene notits af, at mit ene øje ser anderledes ud end hos de fleste mennesker. Tværtimod var mange af de små glade for at se mig igen – og jeg fik lov at indgå som en accepteret flue på væggen. Det er typisk sådan, at børn først reagerer meget direkte, hvis man har et særligt kendetegn ved sit udseende; og at de så efterfølgende, når de ved, hvad det er, er ligeglade. Dette oplevede jeg i dag – ligesom det var tilfældet, da jeg arbejdede på fritidshjemmet. Som jeg har det nu, tænker jeg, at mit øje faktisk lidt er en ”gave”, fordi det skaber en mulighed for at komme lidt ind på livet af børnene, så de lærer mig at kende – og så jeg også får lidt information om dem ad den vej.

En glad tilflytter
Samlet set må jeg sige, at mine første dage på Bornholm har budt på mange både faglige og personlige udfordringer – men udfordringer, som jeg har kunnet tackle og har lært meget af. Jeg har virkeligt gode kollegaer, og jeg kan mærke, jeg kommer til at udvikle mig meget både fagligt og personligt ved at være i mit nye job.

Til allersidst vil jeg bare opfordre dig til, at du griber mulighederne, der kommer til dig, selv hvis du er nervøs for, om dit handicap vil spænde ben for dig. Naturligvis skal man være realistisk omkring, hvilke (fysiske/psykiske) begrænsninger, man har men hvis du tvivler på, om du kan klare noget, som du har lyst til at gøre, så kast dig ud i det. Prøv det. For mig er alt faldet positivt ud – og engang imellem skal man turde, selvom man ikke præcist kender udfaldet :-)

posAbility hos Rækværk, Københavns Universitet

Kære læsere,

I går var jeg ude at besøge studenterforeningen Rækværk af og for studerende med handicap  på Københavns Universitet. Formålet med besøget var, at jeg i min egenskab af stifter af posAbility.dk skulle holde et oplæg ud fra nogle af de emner, jeg behandler her på bloggen. Helt overordnet havde jeg forestillet mig, at dagen skulle have det formål at udfordre negativ tænkring omkring en selv og dét at leve med et handicap,  samt finde ud af,  hvad man faktisk kan netop på grund af handicappet.

Efter at have tænkt over mulige emner et stykke tid, valgte jeg følgende temaer for oplægget:

Selvværd og Overbevisninger
Under denne overskrift fokuserede jeg på, hvordan vi vurderer os selv, og hvordan det er muligt at ændre negative tankemønstre så selvværdet med tiden kan bedres. Som afslutning på dette første punkt bad jeg dels deltagerne finde 4 styrker ved dem selv som mennesker, samt at udfordre negative overbevisninger som fx Jeg er forkert, fordi jeg har et handicap. Formålet med øvelserne var dels at træne blikket hos deltagerne i at se efter positive træk ved dem selv, dels at udfordre negative overbevisningers sandhedsværdi.

Historierne om os
Dette punkt på dagsordenen handlede om, hvordan vi med udgangspunkt i vores (kronologiske) livshistorie kan fortælle forskellige historier om os selv. Her bestod øvelsen i at finde den positive fortælling om en selv. Et eksempel kunne være en bevægelse fra som barn at føle skam over at være handicappet til som voksen at udnytte det i professionel sammenhæng (som dels er, hvad tovholderne i Rækværk gør, dels er, hvad jeg selv har gjort ifb.m. mit arbejde med posAbility).

Fælles for både arbejdet med selvværd, overbevisninger og livshistorier gjaldt det, at det ikke handlede om blot at tænke positivt men mere om at få øjnene op for positive alternativer til de negative tanker om selvet, for på den måde at nuancere ens opfattelse af eget værd.

Positiv kompensation
Til sidst rundede vi af med at tale om, hvad vi netop kan på grund af vores handicap. Jeg har valgt at kalde dette fænomen for positv kompensation. Øvelsen her gik ud på at deltagerne skulle tænke på situationer, hvor de ofte følte sig udfordret på grund af deres handicap og så identificere, hvad de gjorde for at kompensere for handicappet. Et eksempel kunne her være, at ens hukommelse bliver trænet meget over tid, hvis man for eksempel er ordblind eller synshandicappet og ikke altid kan se, hvad der bliver skrevet på tavlen til forelæsning.

Ros og fællesskab
Jeg vil her til sidst gerne rose deltagerne i arrangementet i går for at have grebet alle bolde, jeg kastede ud samt deltage opmærksomt og konstruktivt i plenum-opsamlingerne efter hver øvelse. Et aktivt publikum giver mulighed for gensidig erfaringsudveksling og skaber desuden oplevelser af, at man kan genkende sig selv i andres oplevelser. Dette skaber en følelse af at alle er i samme båd og styrker fællesskabsfølelsen i en forening som Rækværk, hvilket er væsentligt dels for det arbejde, der laves i foreningen, dels for deltagernes selvværd, fordi de, jo mere ligesom de andre, de føler sig, får en fornemmelse af at være som alle andre.

Jeg gik hjem glad og tilfreds :)Super godt gjort af jer alle samen :-)

Holdt som gidsel i et fængsel af selvdestruktiv kontrol

For et par måneder siden beskrev jeg det forløb, jeg var igennem med regnbuehindebetændelse, grå stær og deraf følgende risiko for at miste synet. Jeg kaldte det halve år af 2009, regnbuehindebetændelsen varede, det værste i mit liv. Imidlertid var årene før denne hændelse og især de næste tre år nok i virkeligheden alle sammen næsten lige så slemme. Jeg led af svær spiseforstyrrelse et uhensigtsmæssigt coping-mønster jeg klamrede mig til, når hverdagen blev for svær.

Her følger min beretning således om den mangeårige kamp, jeg har kæmpet imod spiseforstyrrelse. Min hensigt er først og fremmest at pege på, hvor meget gavn, man kan have af at lære at identificere sine uhensigtsmæssige måder at reagere på under pres. For det andet vil jeg sende en varm tanke til det netværk især min familie -, der ikke er veget fra min side, selv da jeg havde det allerværst og endda nok skubbede dem fra mig. Visse kampe kan man ikke tage alene og dette er min tredje grund til at skrive dette indlæg: Det er altid vigtigt at bruge de mennesker, der holder af én, hvis man kommer langt ud. Det ved jeg nu.

Hvis bare, jeg bliver tynd nok
Jeg havde en tryg barndom: så meget, kan jeg sige. Godt nok følte jeg mig altid lidt anderledes, fordi jeg så dårligere end mine klassekammerater, men dette til trods har jeg aldrig manglet venner. På nær en kortere periode med mobning har min folkeskoletid været gnidningsfri fagligt, såvel som socialt.

Da jeg startede i 1. g ændrede situationen sig markant. Jeg kom i en klasse, hvor det blandt jævnaldrende, der var lige så unge og usikre som jeg selv var mig, der blev den, man drillede. Flere gange har jeg eksempelvis oplevet at nogen kaldte mig dum, ignorerede mig eller talte ned til mig. Mange gjorde desuden nar af mig på grund af mit nedsatte syn. Til sidst var det så slemt, at jeg, der ellers altid har været meget ambitiøs, begyndte at pjække fra timerne så meget, at jeg kom en hel del bagud. Og så begyndte jeg at sulte mig.

Som barn har jeg altid været lidt buttet, og selvom det i korte perioder irriterede mig dengang, havde jeg aldrig tænkt på at skulle være decideret tynd. Men der, som fortvivlet 1.ger i en velhavende del af landet, tænkte jeg, at Hvis bare, jeg bliver tynd nok, vil de nok bedre kunne lide mig. Så har de i det mindste ikke noget på mig dér. Der var dage, hvor jeg så godt som ingenting spiste og jeg husker fornemmelsen af altid at være lidt sulten og omtåget, og af aldrig at føle mig tynd nok. Jeg var ked af det på grund af mobningen og frustreret over vægten. Jeg besvimede flere gange på grund af udmattelse. Midt i 2. g. flyttede jeg skole og pludselig oplevede jeg, hvor dejligt det kunne være at gå i gymnasiet. Jeg kom til at gå blandt mennesker, der accepterede mig på trods af mit syn og som så mig, som jeg rigtigt var: en helt almindelig glad og ambitiøs pige. Jeg fik nye venner og en kæreste, og resten af min gymnasietid husker jeg stadig som en af de bedste perioder i mit liv.

Bulimi: Den smarte løsning
Efter gymnasiet startede jeg på psykologistudiet på Københavns Universitet. Fra start af syntes jeg, det var enormt spændende men samtidigt faldt jeg aldrig rigtigt på plads, socialt set. Jeg følte mig alene, og jeg var pludselig så usikker, at jeg følte mig overbevist om at de andre ikke ville have mig med på grund af mit syn. Set i bagklogskabens lys har det nok snarere været de meget få studietimer og dét faktum at min læsegruppe hurtigt gik i stykker, der har medvirket til min ensomhed.

Et år efter påbegyndt studium flyttede jeg i en alder af 19 år hjemmefra. Jeg husker, hvordan jeg følte mig frustreret over ikke at være helt tryg ved at løbe rundt blandt biler eller cykle igennem bytrafikken, og så en dag kom jeg på, at det der med at holde sig slank jo meget let kunne løses ved simpelthen at kaste det op, som jeg spiste. Som tænkt, så gjort. Jeg udviklede bulimi og skiftede således mellem at være fastende, grov-æde og kaste op. Jeg skammede mig, men da jeg først var begyndt, kunne jeg ikke stoppe. Sygdommen gik over, da jeg for det første blev opdaget med hovedet i toilettet af mine søstre og min mor, og da jeg for det andet fik en kæreste, jeg var fuldkommen forgabt i, og som forsikrede mig om, at jeg var fantastisk og ikke behøvede at kaste op. Han tog ansvaret, når jeg spiste noget, jeg syntes var for usundt eller fedende. Som 20-årig havde jeg fået bugt med bulimien.

Kontrollen i kaos
Kort efter, at jeg var holdt op med at overspise og kaste op og desuden var så lykkeligt forelsket, at det halve kunne være nok, skete det værst tænkelige overhovedet: Jeg fik regnbuehindebetændelse. Som fortalt i et tidligere indlæg stod jeg pludselig over for at kunne risikere at miste mit syn. Ikke uden grund sammenligner man truslen om at miste sit syn med dét at få stillet en kræftdiagnose. Jeg var ude af mig selv, og alt dagligdags mistede sin betydning. Jeg var så vred, angst og opfyldt af uretfærdighedsfølelse at det endte med at være meget ødelæggende for mine relationer til mine nærmeste. Jeg var i dyb krise, og jeg rasede og lukkede mig på samme tid inde med min smerte. Jeg kunne ikke rumme den hjælp, min omgangskreds utvivlsomt prøvede at give mig. Jeg følte ikke, at nogen nogensinde ville kunne forstå, hvad jeg gennemgik. Mit forhold til min daværende kæreste blev så godt som ødelagt i den periode, og set i bakspejlet kom vi aldrig over det også selvom forholdet holdt tre år herefter.

Efter at jeg var blevet erklæret rask efter regnbuehindebetændelsen tænkte jeg, at nu ville alt blive godt igen. Sådan blev det imidlertid ikke, for afstanden mellem især min kæreste og jeg var blevet så stor, at vi ikke fandt hinanden igen. Under forløbet med regnbuehindebetændelse havde jeg desuden ikke plejet min krop, men snarere spist og drukket alt godt, jeg kunne komme i nærheden af. Dette udsprang af en følelse af at ville nyde den sidste tid, eftersom jeg var overbevist om, at jeg (1) ville miste synet, og (2) ikke ville have lyst til at leve mere, såfremt dette skete.

Efter raskmeldingen opfyldtes jeg af skam over at have reageret så voldsomt under min krise og samtidigt af lede ved den krop, jeg følte, jeg havde mistet kontrollen over. Løsningen på at stå midt i et dårligt parforhold præget af skyld og mindreværd, samt at være opfyldt af lede ved min egen krop syntes enkel: Jeg måtte tabe mig. Jeg kan huske, jeg tænkte, at Jeg har ikke styr på noget som helst men jeg kan da koncentrere mig om og bestemme-, hvor meget, jeg vil veje.

Således lærte jeg mig at tælle kalorier, og over de næste to år blev jeg gradvist tyndere og tyndere, mere og mere syg og gennemsigtig. Min kæreste og jeg begyndte at spise hver for sig, nærheden forsvandt næsten helt, og jeg husker, hvordan hans i starten omsorgsfulde støtten op omkring mit (sunde) vægttab blev til en evig frustration og harme over, at jeg dog ikke bare kunne holde op med at tænke på, hvad jeg vejede. Jeg krympede mig, og tænkte, at hvis jeg bare kunne lave mig om, vil han se, at jeg er god nok til ham.

Men jeg kunne ikke bare holde op. Jeg gemte mig bag kontrollen og kunne derfor på en eller anden måde leve med, at jeg hver eneste dag følte mig mere og mere langt ude og uelsket. Jeg kunne ingenting, turde ingenting satte aldrig grænser. Jeg lod min ekskæreste håne mig for jeg kunne godt forstå, han ikke brød sig om sådan en som mig. Jeg talte næsten ikke med min familie i de år, og megen kontakt til vennerne var der heller ikke. Jeg kunne igen ikke tage imod den hjælp, jeg nok sagtens kunne have fået.

Til sidst endte det med, at jeg for det første fik en rigtigt dygtig psykolog, og at jeg for det andet kom ud af det destruktive forhold. Det er næsten to år siden nu, og i dag ved jeg, at jeg i pressede situationer skal passe på ikke at reagere med restriktiv spisning. Jeg er kommet meget langt og er nu normalvægtig og væmmes ikke ved min krop. Jeg har genoptaget gamle venskaber, dannet nye og så er jeg kommet meget tæt på min familie igen. Dét er helt fantastisk. I dag kender jeg mine grænser, og jeg er godt hjulpet af mit netværk begyndt at føle mig som den pige, jeg rigtigt er. Jeg er ikke kuet, men handlekraftig. Jeg er for det meste ikke i tvivl om, at jeg har meget at byde på som menneske og rent faktisk er god nok. Jeg har ambitioner, og jeg glæder mig til min fremtid.

Lad andre hjælpe dig
Som beskrevet i starten af indlægget vil jeg gerne opfordre dig til at dele det med nogen, hvis du tumler med noget, der gør dig ked af det alt for tit. I parforhold og i livet generelt skal der være mere godt end skidt, og hvis du mærker, at noget (destruktivt) psykisk tager alt for meget af dit overskud, så skal du søge hjælp; professionelt såvel som blandt dine nærmeste. Så skal du nok vinde kampen.

Kærlig hilsen fra en, der i dag har lært lektien på den hårde måde og som ikke ønsker, at du skal gå alene med dét, der er ødelæggende for dig.

Susanne

Når dit synlige handicap bliver dømt

Denne blog handler om, hvordan man kan håndtere det, hvis man bliver konfronteret med sit synlige handicap på en meget direkte eller ufølsom måde.

For ca. tre uger siden startede jeg som pædagogmedhjælper på et fritidshjem. Jobbet er på mange måder virkelig hyggeligt, og jeg har mange gode kolleger. Det er givende at arbejde med så umiddelbare mennesker, som børn jo er, til hverdag. Du ved næsten altid, hvor du har dem og hvilket humør, de er i. Dette gør ofte arbejdet både lettere og sjovere, end jeg forestiller mig, det ellers ville være.

Netop dette at børn kan være meget umiddelbare har imidlertid også den bagside, at de ofte siger præcis, hvad der falder dem ind også selvom det er mindre pænt, og deres nysgerrighed vækkes ved den mindste ændring fra normalen i udseende og væremåde hos de voksne, de omgås.

Du ser mærkelig ud
Jeg har en (ekstra) sort plet i mit ene øje, fordi jeg blev opereret for nethindeløsning for snart 15 år siden. Operationen efterlod et ar den sorte plet. Hele mit liv har pletten frustreret mig, fordi så mange hæfter sig ved den, når de ser mig. I perioder af mit liv har jeg tøvet med at se folk i øjnene og jeg har endda haft en kunstig kontaktlinse for ikke at skille mig ud fra mængden. I dag har jeg smidt kontaktlinsen ud og jeg tror næsten, jeg er der, hvor jeg har accepteret, at sådan ser jeg bare ud.

Inden jeg tog jobbet på fritidshjemmet, var jeg klar over, at jeg blandt små børn ville få opmærksomhed på grund af pletten i øjet og allerede da jeg mødte ind første dag, kom virkeligt mange børn hen og stirrede undrende på mit øje. Dette kan i sig selv være ubehageligt hvem kan lide at blive stirret på? Mere ubehageligt var det dog, at nogle af børnene sagde ting som Hvorfor ser du så mærkelig ud? eller Uh, du ser altså uhyggelig ud jeg bliver helt bange for dig. Selvom jeg på forhånd havde forsøgt at forberede mig på at møde en masse spørgsmål fra børnene, så ramte det alligevel at få at vide, at de syntes, jeg så mærkelig ud. Jeg blev ked af det, og jeg tænkte, at jeg måske havde valgt forkert, da jeg valgte at tage medhjælperjobbet.

Vær åben og sæt grænser
Da jeg gik hjem efter første arbejdsdag besluttede jeg imidlertid, at jeg ikke ville give op så let. Jeg lavede den aftale med mig selv, at når jeg næste dag igen ville blive spurgt ind til øjet, så ville jeg fortælle børnene historien om, hvor pletten kom fra. Jeg ville anerkende deres sunde nysgerrighed, og samtidigt ville jeg sige fra, hvis der igen skulle komme kommentarer som Du ser mærkelig ud for børnene ville have godt af at lære, at sådan skal man ikke tale til andre mennesker, tænkte jeg.

Som sagt, så gjort: Jeg mødte ind på dag 2 i fritidshjemmet og snart kendte alle børnene til, at jeg var blevet opereret og havde fået et (sejt) sort ar. De få, der kom med kommentarer, der var grimme, satte jeg mig ned med og forklarede dem uden at skælde ud, at de gjorde mig ked af det ved at sige sådan. Vi talte om, hvordan de mon selv ville reagere, hvis nogen kom og sagde, at de så grimme eller mærkelige ud. Børnene forstod det og flere af dem gav mig endda en undskyldning.

Som det ser ud nu, kender alle de børn, jeg indtil videre har mødt, efterhånden historien om arret, og de fortæller den videre til de børn, der endnu ikke har mødt mig. Således ved alle unger, der kommer hen tl mig, hvad der er sket med mig og det har allerede ført til mange gode snakke om menneskers forskellighed og om at være gode ved hinanden.

Som en sidste pointe i forhold til mit arbejde med børnene på fritidshjemmet skal nævnes, at de fleste af ungerne efter at jeg nu har været der i nogle uger slet ikke interesserer sig for mit øje længere. De kender mig og de kommer til mig på præcis samme måde, som det er tilfældet med de andre voksne. Nu ved de, hvad det er, der gør, at jeg ser lidt anderledes ud end de selv gør og så er det ikke spændende længere. Nu er jeg bare en voksen, som flere af dem har opbygget et godt forhold til. Pointen her er, at hvis man i hvert fald i tilfældet med børn afdramatiserer og er åben og ikke bliver vred, men forklarer, så får ens synlige handicap heller ikke lov at fylde så meget.

Hvad så, hvis det er voksne, der taler grimt?
Indtil videre har jeg beskrevet, hvordan man kan håndtere det, når børn meget direkte spørger til ens synlige handicap. I tilfældet ved voksne, der ofte ikke er lige så umiddelbare og direkte, er situationen lidt en anden. Her handler det  om at vurdere motivet bag spørgsmålet. Såfremt du vurderer, at den anden kun spørger ind af nysgerrighed, vil det være på sin plads helt nøgternt at forklare omfanget af dit handicap (eller det synlige bevis for handicappet, som i mit tilfælde med øjet). Ofte vil voksne, når de har fået en forklaring, ligesom børn i høj grad holde op med at finde det interessant. Dette kender du garanteret fra din relation med dine venner: for dem betyder dit handicap ikke noget. Det kan føles ubehageligt at skulle forklare fremmede mennesker omkring sit handicap men hvis du signalerer, at du er afslappet og kan tale om det, så bliver situationen meget mindre farlig og akavet.

Hvis du imidlertid alligevel møder nogen, der taler grimt til dig omkring dit handicap, er det vigtigt, at du får sagt fra, for eksempel ved at sige, at sådan vil du ikke tales til. Hvis du siger fra i tide, undgår du at blive alt for overfuset og såret. Jeg har prøvet at få rigtigt grimme kommentarer om mit øje et par gange. Eksempelvis var der engang en kollega, der som det første, da hun så mig, spurgte: Hvad er der dog galt med dig?. Dengang tog det hårdt på mig, men situationer som disse har medført, at jeg i dag er blevet ret trænet i at sige fra, når jeg en sjælden gang oplever ufølsomhed fra voksne på det punkt. Det kan stadig gøre ondt på mig det gør det jo, hvis nogen rammer én på et punkt, hvor man føler sig sårbar. Men jo flere gange, jeg siger fra over for det, jo stærkere bliver jeg. Det vil du også opleve.

Held og lykke med at erfare, at langt de fleste mennesker ikke spørger af andre årsager end nysgerrighed og med at sige fra, hvis der alligevel bliver behov for dette :-)